fredag 14 december 2012

Snabba limpor

Surdegsbröd och långsam jäsning i all ära, men ibland behövs det något snabbt. Som nu, när brödlådan ekar tom och det är fredagseftermiddag.

Dessa "snabba limpor" tar bara 45 att göra (inklusive gräddning) vilket gör att de är mitt standardrecept när vi är i akut brödbehov. Jag tänker att receptet borde kunna utvecklas mer, denna gång bytte jag ut lite rågsikt mot rågmjöl, men vidare tänker jag att frön (solros-, lin-) kan också tillsättas. Jag får prova mig fram, något jag inte brukar vara så bra på.

------------------
Snabba limpor ur "Hemkunskapsboken" (2 små limpor)
5 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
½ dl sirap
1 tsk salt
ev. 1 msk brödkryddor
7 dl rågsikt (2-3 dl av dessa kan bytas ut mot grövre mjöl)
7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och lös upp i 1 dl av vattnet. Tillsätt sedan resten av vattnet, sirapen, saltet och brödkryddorna. Tillsätt sedan rågsikt (och det grövre mjölet om man väljer att ha det). Sedan tillsätts resten av mjölet, degen arbetas snabbt ihop, max 3 min i maskin.

Dela degen i 2 delar, vilka formas till 2 limpor. Lägg dessa på en plåt som genast sätts in i kall ugn på nedersta falsen. Ugnen sätts på 250 grader och limporna får stå inne i 30 minuter.

Lägg limporna på brödgaller när de har gräddats färdigt. För mjuk skorpa viras de in i en bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar