söndag 4 november 2012

Söndagsscones

Började dagen på mysigaste sätt, med nybakta scones. Min 2-årige assistent var genast med på noterna och hjälpte så gärna till med att röra. Scones är ett så enkelt sätt att förgylla en morgon, det tar mindre än en halvtimme (och det som drar ut på tiden här hemma är att ugnen ska bli varm).


 Jag testade att byta ut filmjölk/mjölk mot vanlig naturell yoghurt. Det var inte helt optimalt. Yoghurten är lite tjockare än filmjölk och jag skulle ha tagit en liten andel vanlig mjölk för att spä ut. De blev lite degiga och yoghurtsmaken trängde igenom lite också. Men det var en god och mysig start på dagen!

-----------------------------------------------------------------------------

Scones - ur "Hemkunskapsboken"(2 kakor)

4,5 dl vetemjöl (alt. 2 dl vetemjöl och 2,5 dl grahamsmjöl)
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör
2 dl mjölk eller filmjölk

Ugn 250 grader Celsius

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt smör och finfördela detta med fingertopparna. Tillsätt mjölk/filmjölk och arbeta rask samman degen med en träsked.

Dela degen i 2 delar. Lägg delarna på plåten och tryck ut dem med mjölad hand till runda kakor, ca 1½ cm tjocka. Skåra varje kaka i 4 delar och nagga dem med en gaffel.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Njut nygräddade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar